The Temple

The main objective of the work at the Temple of Million of years of Thutmose III is to go beyond the investigations initiated by previous researchers as Daressy, Weigall and Ricke in order to reach a better understanding of the funerary complex, applying new techniques and technology. In this way, it will be possible to recover a temple that had been buried in the sand due to the passage of time. The temple stands on the Western Bank of the Nile as it passes along the city of Luxor, about 100 meters north of the famous Ramesseum between the areas known as the Assasif and Khokha. It is a temple partially dug into the mountain with three terraces accessed by ramps. The great architectural complex was surrounded by a monumental enclosure wall of adobe. Within the complex, there was a sanctuary dedicated to the god Amun. Other chapels were situated in the southern sector, probably dedicated to the goddess Hathor, following a pattern similar to the Temple of Millions of Years of Queen Hatshepsut at Deir el Bahari.

The temple is accessed by an entrance pylon. Following it, the visitor crosses two courtyards to finally reach the upper terrace. On the upper terrace a portico with pilasters was built, which had most probably Osiride statues frontward. From this area the peristyle was get into and, moving westward, the hypostyle halls. Finally, at the western end there was a shrine divided in three main chapels. Like most of the funerary temples of the time, the central one was dedicated to the national god Amun. Thanks to numerous blocks, it has been possible to propose that this chapel was built of limestone and had relief decoration, including a divine barque.

The northern chapel was dedicated to the sun god Ra-Harachte and to the south, there was a vaulted chapel. Attached to the inside of the perimeter North wall there are entire warehouses of the temple distributed on two terraces, and in the northeast corner, it has been found evidence of occupation in a later period, a rameside complex of the priest Khonsu. Finally, attached to the inside of the perimeter wall of the South, equally distributed in two terraces, was the priests’ lodgings and abroad, connected by a door in the same southern wall, a building with a large vaulted room, probably of an administrative nature.

 

templo-tutmosis-iii-frontal

You can find us here